icon-arrow-right
+
+

Spaarndam SpaarneBuiten

Spaarndam

Op het bedrijventerrein van de KVWS wordt de bestemming aangepast om een uitzonderlijke woningbouwlocatie te realiseren. 

Terug naar het projectenoverzicht

Op het bedrijventerrein van de KVWS wordt de bestemming aangepast om een uitzonderlijke woningbouwlocatie te realiseren. Het plan is ontwikkeld door VolkerWessels Vastgoed en KondorWessels Vastgoed. Het gaat om 171 woningen in het PlusWonen-concept en ze worden gebouwd door Kondor Wessels Amsterdam.

Het project is uitzonderlijk omdat de nabijheid van Amsterdam en Haarlem wordt gecombineerd met een landschappelijke setting van formaat. De locatie voor Spaarnebuiten ligt middenin het militair-strategische landschap van de Stelling van Amsterdam. De toekomstige bewoners kunnen zo genieten van de voordelen van de stad, het landschap en het buiten wonen. Het gebied ook wel ‘het dorp aan de overkant’ genoemd kijkt over het water van de Spaarne uit op het pittoreske beschermde dorpsgezicht van Spaarndam.   

Het plan kenmerkt zich door een grote mix van woningen. Naast betaalbare koopwoningen worden ook luxe villa’s gerealiseerd in combinatie met sociale huur en koop appartementen. Tevens is er een beperkte gelegenheid voor een commerciële functie aan de haven. Het programma bestaat uit 315 huur- en koopwoningen.  In het gebied wordt grote aandacht besteed aan het saneren van de locatie, de waterkwaliteit, aan duurzaam en hoogwaardig materiaalgebruik van de openbare ruimtes en duurzaam bouwen. Het project is een voorbeeld op het gebied van integrale samenwerking. Het saneren, bouw- en woonrijp maken, ontwikkelen en bouwen van de woningen net als het aanleveren van bouwonderdelen worden door Volker Wessels bedrijven uitgevoerd.  

Om het project financieel haalbaar te maken is er voor gekozen om een deel van de verontreinigde grond te verwerken in een landschapsheuvel. Deze heuvel wordt afgedekt met een zogenoemde ‘leeflaag’ die als park en recreatiegebied wordt ingericht. Hierdoor is de hele woningbouwlocatie volledig vrij van verontreiniging. De oude haven die vroeger gebruikt werd voor reparatie van werkschepen wordt opgewaardeerd tot een jachthaven voor passanten en geeft hierdoor een grote toegevoegde waarde aan het project. 

Zo maakt de eerste fase onderdeel uit van de EOS: demo transitie- experimenten en de Unieke Kansen regeling. Dit houdt in de eerste 50 woningen worden gerealiseerd volgens het ClimateReady- principe en in de basis worden voorzien van warmte- koude opslag en een douche warmtewisselaar, waardoor een EPC wordt bereikt van 0,49. De overige woningen in de eerste fase worden ook gebouwd volgens het ClimateReady principe waardoor de woningen een maximale EPC hebben van 0,72 en in de meeste gevallen een EPC 0,66.

Daarnaast worden de kopers begeleid door een energieconsulent zodat de woning nog verder door energie zuinige installatie kunnen worden verduurzaamd. 

 

www.spaarnebuiten.nl

Plan uw route

Contactgegevens

VolkerWessels Vastgoed
Podium 9
3826PA Amersfoort

T: +31 881 866 868

info@vwvastgoed.nl www.vwvastgoed.nl

Project status

Start ontwikkeling: 01-01-2006
Start bouw: 01-01-2010
Oplevering: 01-01-2014
Status project: uitvoering

Betrokken partijen

Opdrachtgever(s):

Ontwikkelaar(s):
VolkerWessels Vastgoed B.V.
KondorWessels Vastgoed B.V.
Aannemer(s):
Kondor Wessels Amsterdam
Architect(en):
4D Architecten, Enter
Min2, Alkmaar
Van Egmond Totaal Architectuur, Noordwijk

Woningen

Totaal aantal grondgebonden woningen: 171
Aantal vrijstaande woningen: 2
Aantal twee-onder-één-kap-woningen: 46
Aantal tussenwoningen: 87
Aantal eindwoningen: 36
Totaal aantal wooneenheden: 171
Type: Koop Huur

Grondgebonden woningen

5.40 m
5.70 m
6.00 m

Grondgebonden woningen

9.11 m (8.41 m binnenwerks)
10.31 m (9.61 m binnenwerks)

Woningvormen

Grondgebonden woning

Dakvormen

zadeldak
zadeldak dwars

Gootvormen

klassieke goot

Thermische schil

Isolatie: Rc-vloer; 5.0 | Rc-gevel; 4.0 | Rc-dak; 5.0 (m²K/W)
Isolatie: Rc-vloer; 6.5 | Rc-gevel; 10.0 | Rc-dak; 10.0 (m²K/W)

Verwarming

warmtepomp met bodemwisselaar

Aanvullend

douchewarmtewisselaar

Duurzaamheid

EPC <= 0.72
EPC <= 0.5
+