icon-arrow-right
+
+

Maarssen OpBuuren

Maarssen

Op Buuren; het nieuwe Vechtdorp zuidelijk van Maarssen met een typische Vechtse identiteit!

Terug naar het projectenoverzicht

Op Buuren

Aan de oever van de Vecht, zuidelijk in de ‘bocht van Maarssen’ is nieuwbouwplan Op Buuren gerealiseerd. Een exclusief nieuw dorp aan het water. Op Buuren bestaat uit drie delen, elk met een eigen karakter duidelijk geïnspireerd door de omgeving.

Drie karakters, één geheel

Drie deelplannen met elk een eigen typisch karkater, die toch één geheel zijn. Op Buuren Dorp, Op Buuren Park en Op Buuren Buiten. In Op Buuren is de architectuur samenhangend, net als de inspiratie uit de omgeving met de Vecht als eyecatcher en zijn de openbare ruimtes echte ontmoetingsplekken. Om de deelgebieden letterlijk bij elkaar te brengen is het plan voorzien van diverse fietspaden, bruggetjes en wandelpaden. Het plan voor Op Buuren is op een bijzondere manier tot stand gekomen. De Belvedère Vechtvisie speelt hierin een grote rol. In deze visie staat een ruimtelijke ontwikkeling beschreven die recht doet aan de cultuurhistorische waarden van het gebied. Vanuit dat omgevingsbesef is het dorp opgezet.

VechtVisie

De afgelopen decennia is de industrialisatie beeldbepalend geweest voor de Vecht tussen Maarssen en Oud-zuilen. Zonde, want de Vecht is altijd een geliefde plek geweest om aan te wonen. Met het vertrek van de industrie in 2002 ontstond de kans dit stukje weer in authentieke Vechtse stijl te restaureren.


Om die stijl te kunnen doen herleven, moest eerst onderzocht worden wát dan die specifieke kenmerken van het Vechtlandschap waren. Gelukkig was er al veel materiaal voorhanden. Startpunt: Vechtvisie

De publicaties ‘De Vecht als cultuurlandschap’ en ‘de VechtVisie’ van de Vechtplassencommissie vormden het startpunt. Integrale bescherming van het Vechtlandschap stond centraal in deze stukken. In de VechtVisie is het landschap ontleed in Vechtse ‘korrels’. De korrels staan voor de verschillende woonvormen: de verschillende combinaties van gebouw en buitenruimte én de Vechtse dorpen. De Vechtvisie beschrijft hoe woningontwikkeling in de Vechtstreek kan leiden tot behoud van identiteit. Van daaruit is ook beschreven hoe in ‘De bocht van Maarssen’ het landschap gerestaureerd kan worden door er Vechtse woonvormen te ontwikkelen.

Beeldkwaliteit

Met de Vechtvisie als uitgangspunt is het ‘Beeldkwaliteitsplan de bocht van Maarssen’ opgesteld. De gemeente, Kondor Wessels Projecten, de Vechtplassencommissie, (bewoners-) belangenorganisaties en architecten hebben hiertoe intensief samengewerkt. Het beeldkwaliteitsplan (BKP) geldt als leidraad en toetsingskader voor het ontwerp; het is de esthetische randvoorwaarde waaraan de ontwerpers van Op Buuren zich zullen moesten conformeren. Het BKP bestaat uit verschillende ingrediënten: van schetsen, sfeerimpressies, en fotomateriaal tot wat meer technische zaken als de ruimtelijke opzet, analyses van kleurgebruik, -beukmaten en -gevelhoogten verwerkt in streepjescodes of een uitwerking naar functies.

Eind 2004 is een team van acht architecten en een landschapsarchitect samengesteld dat de uiteindelijke ontwerpen heeft ingevuld. Van historisch tot hedendaags en alles daartussenin. Elk bureau heeft het vereiste ‘Vechts bouwen’ op een eigen manier geïnterpreteerd.

Plan uw route

Contactgegevens

KondorWessels Projecten
Reggesingel 4
7461BA Rijssen

T: +31(0)548 540 260

info@kwp.nl http://www.kwp.nl/

Project status

Start ontwikkeling: 01-01-2003
Start bouw: 01-01-2007
Oplevering: 01-05-2016
Status project: opgeleverd

Betrokken partijen

Opdrachtgever(s):
KondorWessels Projecten
Ontwikkelaar(s):
KondorWessels Projecten
BPD
Vesteda
Aannemer(s):
Bébouw Midreth
Bouwmaatschappij Ufkes Apeldoorn
Wessels Zeist
IBB Kondor
Architect(en):
Harmonische Architectuur
Geesink Weuste Architecten
Arcas Architecten
4D Architecten
Mulleners+Mulleners Architecten

Woningen

Totaal aantal wooneenheden: 300

Woningvormen

Appartement
Grondgebonden woning
+